Regionalne smaki Zakopanego – gdzie ich szukać?

Regionalne smaki Zakopanego - gdzie ich szukać?
Tatra House Domki Zakopane

Na ofertę gastronomiczną Podhala nie można narzekać. Karczmy, restauracje, mniejsze, większe, w centrum, na Gubałówce na obrzeżach. Wiele miejsce noclegowych też oferuje wyżywienie. Czy to jednak prawdziwe Zakopane?

Proste, szybkie, energetyczne

Szukając określeń dla zakopiańskich rarytasów na myśl przychodzą dania, które są kaloryczne, a porcje duże. Zaglądając jednak dalej, poza karczmy, do bacówek, spotkamy się z niecodziennymi przysmakami. Nie wspominając, że to miejsca, gdzie posmakujesz serów z pierwszej ręki. Warto kupować wędliny od lokalnych gospodarzy, to oni są źródłem tego, co daje ta kraina. Inną opcją na próbowanie są śniadania na dowóz. Dostarczane posiłki powstają na bazie lokalnych produktów. Są to zarówno lokalne sery, jak i wędliny. Te drugie są wędzone naturalnymi sposobami, dzięki czemu możesz poczuć smak prawdziwych wędlin, kiełbas. Coś co kojarzy się ze smakami dzieciństwa, z tym, co serwowali na stoły nasi dziadkowie na święta. Jajka pochodzą od kur, które wolno biegają po tamtejszych łąkach, sery od wypasanych wysoko owiec. Smalec przygotowany według tradycyjnych receptur, podobnie jak pasztet. A to wszystko w obszarze Zakopanego i Kościeliska.
Szczegóły dotyczące śniadań z dowozem znajdziesz na stronie: https://www.sniadania.com.pl/. Zamówienie składa się online. Zrobisz to w kilku prostych krokach. Wystarczy wskazać adres dostawy, wybrać dzień i zapłacić. Zamawiając produkty na śniadanie, możesz zrobić kanapki na szlak, świeże, smaczne i dodające energii.

Najpopularniejsze potrawy w Zakopanem

W kartach większości karczm znajdziesz takie dania jak: kwaśnica, żeberka, golonka czy placek po góralsku. Specjałem tamtejszej kuchni są również dania z grilla. W okresie letnim cieszą się one dużą popularnością. Są smaczne, sycące a przy tym mniej kaloryczne niż smażone w tłuszczu. Poza tym w większości jest oczywiście oscypek pod różną postacią na przystawkę, chleb ze smalcem i inne rarytasy. Z zup najpopularniejsza jest kwaśnica, ale warto próbować również mniej popularnych zup jak czosnianka – to propozycja dla osób lubiących czosnek i cebulę. Ta zupa z dodatkiem mięty ma niepowtarzalny smak. Smacznie jest też na słodko, zakopiańskie wypieki ucieszą podniebienia każdego, kto lubi słodycze. Makowiec, kołacz czy strudel z jabłkami to idealne zwieńczenie obiadu bądź sycący podwieczorek.
Mieszkańcy Podhala słyną również ze swoich mocnych trunków, a także herbaty z prądem, piwa, wina z dodatkami, które rozgrzewają zimą.

Polecam
0 0
Polecamy:
433

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *